От ООН излязоха с официална позиция за убийство, което разтърси света.Убийството

...
От ООН излязоха с официална позиция за убийство, което разтърси света.Убийството
Коментари Харесай

Служител на ООН: Убийството на палестинската журналистка е потенциално военно престъпление

От ООН излязоха с публична позиция за ликвидиране, което раздруса света.

Убийството на известната палестинска журналистка Ширин Абу Аклех е " евентуално военно закононарушение ", съобщи в сряда чиновник на Организация на обединените нации.

Специалният докладчик на Организация на обединените нации за Палестина Франческа Албанезе съобщи в изявление за Анадолската организация, че закононарушението съставлява " съществено нарушаване на интернационалното филантропично право и е евентуално военно закононарушение, според Римския статут на Международния углавен съд ".

Журналистът деец Абу Аклех беше измежду репортерите, които се втурнаха към северния град Дженин в окупирания Западен бряг, за да отразят израелската военна офанзива, преди да бъде убита от израелски сили, твърди палестинското министерство на опазването на здравето, написа БГНЕС.

Журналистка от „ Ал Джазира “ е убита при интервенция на израелската войска в Западния бряг

Албанезе отбелязва още, че " трагичната гибел на Ширин Абу Аклех е поредната сериозна офанзива против публицистиката, свободата на изложение и правото на живот и сигурност в окупираните палестински територии ".

" Убийството на Абу Аклех би трябвало да бъде подробно разследвано по транспарантен, непоколебим и самостоятелен метод ", добави тя.

Тя прикани също по този начин за прекратяване на насилието в окупираните палестински територии, като съобщи, че " в този момент е верният миг да се изиска унищожаване на противозаконната окупация на Палестина ".

По-рано в сряда телевизия " Ал Джазира " упрекна израелските сили в съзнателно и " невъзмутимо " ликвидиране на Абу Аклех.

" Обещаваме да преследваме причинителите по легален метод, без значение какъв брой настойчиво се пробват да прикрият закононарушението си, и да ги надигнем пред съда ", съобщи основаната в Доха телевизионна мрежа.

Родената в Йерусалим през 1971 г. Абу Аклех, която има и американско поданство, беше убита през вчерашния ден от израелски бойци, до момента в който отразяваше нахлуването в бежанския лагер Дженин н окупирания Западен бряг. Убийството беше отразено от международните медии и получи необятна социална реакция.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР